Σελίδες MOY στο διαδίκτυο

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Διαγώνισμα Ιοντικής ισορροπίας 2019 -2020



Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε ένα διαγώνισμα που ετοιμάσαμε οι :

Πέτσιος Ερρίκος
Τσαφόγιαννος Ηλίας 
Χαρκοπλιάς Κώστας 
Μπαλτζόπουλος Αντώνης 
Μπόκαρης Τάσος 
Παπαγεωργίου Δημήτρης

που έχει ως βάση την ενότητα της Ιοντικής ισορροπίας , αντλώντας όμως και  στοιχεία από τα κεφάλαια της :
- Χημικής Ισορροπίας ( προφανώς ) 
- Θερμοχημείας
- Ταχύτητας αντίδρασης 
- Ωσμωτικής πίεσης





Το αρχείο είναι διαθέσιμο τόσο από τον σύνδεσμό ( πάνω δεξιά ) της προεπισκόπησης όσο και από τον σύνδεσμο που βρίσκεται εδώ.

Οι απαντήσεις βρίσκονται στο blog του Κώστα Χαρκοπλιά.

Σας θυμίζω τα φετινά διαγωνίσματα της  παρέας μας :

10 σχόλια:

  1. Γεια σου Αντώνη. Είδα το διαγώνισμα σας και μου άρεσε και αυτό πάρα πολύ. Ειδικότερα:
    - Πολύ όμορφα τα Β3 και Β4
    - Πλούσια τα θέματα Γ και Δ με όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος.
    - Σωστή η επιλογή σας να "αναμίξετε" την ιοντική με άλλα κεφάλαια. Είναι ο μόνος τρόπος με αυτήν την τεράστια ύλη για να μη φαίνονται μακρινά αυτά που έγιναν πριν μερικούς μήνες. Επίσης πρέπει εμείς να απαλλαγούμε από αυτά που κάναμε πριν 5 χρόνια που είχαμε 2,5 κεφάλαια στην ύλη.
    - Ένας προβληματισμός: Το σχολικό αναφέρει το ηλεκτρολυτικό διάλυμα NaCl και υπολογίζει την ωσμωτική του πίεσης πολλαπλασιάζοντας x 2 την ωσμωτική πίεση που θα είχε το διάλυμα αν ήταν μοριακό. Δικαιούμαστε να το κάνουμε αυτό με οποιονδήποτε ηλεκτρολύτη;
    Ελπίζω να μη σε κούρασα και αναμένω το διαγώνισμα της οργανικής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Σάββα και ευχαριστώ (-ουμε ) για το σχόλιο. Στο "όνομα" της διάστασης του NaCl εκτιμώ ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε διάσταση ( άλατος ή ισχυρής βάσης ).

    ΥΓ Πρώτα συνδυαστικό "Ατομική θεωρία - Οξειδοαναγωγή" και μετά οργανική ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα, πότε θα δημοσιεύσετε το διαγώνισμα με την ατομική θεωρία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά ( μάλλον ) δεν θα υπάρξει διαγώνισμα που θα εξετάζει αποκλειστικά την ατομική θεωρία . Ισως δείτε ένα διαγώνισμα "Ατομική - Οξειδοαναγωγή" ή ( το πιο πιθανό ) ένα διαγώνισμα "Ατομική - Οξειδοαναγωγή - Οργανική"

      Πάντως εάν επιθυμείτε μπορείτε να μου στείλετε το mail σας ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΦΟΡΜΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ που υπάρχει επάνω - δεξιά ( σαν την ενέργεια 1ου ιοντισμού ... ΛΟΛ ) και να σας στείλω 1-2 διαγωνίσματα από ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ που είχα για τους μαθητές μου.

      Διαγραφή
  4. Θαναση Μοσχ ... το mail που μου έστειλες μέσω της φορμας επικοινωνίας έχει κάποιο προβλημα και μου εμφανίζει mail failure όταν προσπαθώ να σου στείλω αυτό που ζήτησες . Κάνε μια προσπάθεια ακόμα ή στείλε μου απ ευθείας mail στο baltzo[παπάκι]gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως θα μππρουσατε να μου εξηγησετε το Γ2 αν εχετε χρόνο

      Διαγραφή
    2. Από την τιμή του πέχα όταν έχουν προστεθεί 25 mL πρότυπου δ/τος προκύπτει η τιμή της σταθεράς Ka (CH3COOH) ... μέσο ογκομέτρησης.
      Όταν προσθέτουμε άλλα 25 mL ... ο όγκος του πρότυπου δ/τος ( ισοδύναμος όγκος ) γίνεται 50 mL και από τον δ/μα του άλατος προκύπτει η τιμή της συγκέντρωσης του ογκομετρούμενου δ/τος και κατ' επέκταση η ποσότητα του CH3COOH που θα σε οδηγήσει στην % w/v του ξιδιου.
      Για την τιμή Kc του (γ) ερωτήματος ... θα την συνθέσεις από τις τιμές Ka των CH3COOH και HF ( δίνεται στο τέλος της εκφώνησης του θέματος ).

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα. Πότε θα δημοσιεύσετε το επόμενο διαγώνισμα σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελικά , θα υπάρξει διαγώνισμα Ατομική θεωρία - Redox - Οργανική. Στα σχέδια μας είναι το διαγώνισμα να "βγει" την τελευταία εβδομάδα πριν τις διακοπές του Πάσχα ( Θεού και Covid-19 επιτρέποντος )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή