Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Διαγώνισμα Χημικής Ισορροπίας ( 2019 - 2020 )

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε ένα διαγώνισμα που ετοιμάσαμε οι :

Παπαγεωργίου Δημήτρης
Πέτσιος Ερρίκος
Τσαφόγιαννος Ηλίας 
Χαρκοπλιάς Κώστας 
Μπαλτζόπουλος Αντώνης 
Μπόκαρης Τάσος 

που έχει ως βάση την ενότητα της Χημικής ισορροπίας , αντλώντας όμως και μερικά στοιχεία από τα "συγγενή" κεφάλαια της Χημικής Κινητικής και της Θερμοχημείας.




Το αρχείο είναι διαθέσιμο τόσο από τον σύνδεσμό ( πάνω δεξιά ) της προεπισκόπησης όσο και από τον σύνδεσμο που βρίσκεται εδώ.

Οι απαντήσεις βρίσκονται στο blog του Κώστα Χαρκοπλιά.

Σας θυμίζω τα φετινά διαγωνίσματα της  παρέας μας :

18 σχόλια:

  1. Στο β3 γ πρέπει να χρησιμοποιηθεί Kc = k1/k2 για βρεθεί v1/v2 που νομίζω είναι εκτός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο καλησπέρα ,
    Ακριβώς αυτήν την συζήτηση θέλουμε να προκαλέσουμε μιας που η απόδειξη της Kc είναι αδιαμφισβήτητα ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ όμως η άσκηση 58 που ζητείται να διδαχθεί λύνεται μέσω αυτής της σχέσης.
    Ελπίζουμε να μας διαβάζει κάποιος που έχει πρόσβαση στο Υπουργείο ή στο ΙΕΠ ( και ελπίζω κάποιος στο Υπουργείο ή στο ΙΕΠ να καταλαβαίνει )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ με την ευκαιρία συγχαρητήρια για το περιεκτικό διαγώνισμα επίσης εσείς δώσατε σωστά το δεδομένο πως πρόκειται για απλές αντιδράσεις για το Κc=k1/k2.Όσον αφορά το υπουργείο ή το ιεπ θα δούμε αν και στου κουφού την πόρτα...

      Διαγραφή
  3. Συγχαρητήρια Αντώνη σε εσένα και στην ομάδα για το ωραίο διαγώνισμα.
    Μου άρεσε ιδιαίτερα το Β2, αλλά όλα τα θέματα είναι σαφώς διατυπωμένα, διαβαθμισμένα και με σαφείς διδακτικούς στόχους. Καλά κάνετε και βάλατε την κινητική μελέτη στη Χ.Ι. γιατί με αυτούς τους τύπους (μήπως είναι και ένας τύπος;) στο ΙΕΠ δεν μπορείς να καταλάβεις τι γίνεται. Περιμένω και την Ιοντική.
    Τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σάββα ευχαριστώ για το σχόλιο. Από Τετάρτη θα ασχοληθώ με το δικό σου διαγώνισμα . Κάτι με "τσιμπάει" στο Β2 και Β3 σου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εσείς ποιο βοήθημα προτείνετε για τη χημεία γ λυκείου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα σας απαντήσω θεωρώντας ότι είστε μαθητής ( - τρια ).

    Το καλύτερο βοήθημα είναι ( ή πρέπει να είναι ) οι σημειώσεις του καθηγητή ΣΟΥ .

    Σε περίπτωση που διαβάζεις μόνος σου , θα σου πρότεινα τα ΔΩΡΕΑΝ βοηθήματα των Κονδύλη - Λατζώνη. Είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί.

    ΚΑΙ ανανεώνονται - διορθώνονται - βελτιώνονται ΣΥΝΕΧΩΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραλίγο να το ξεχάσω ...

      http://chemistrytopics.xyz/%ce%b3%ce%84-%ce%bb%cf%85%ce%ba%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85.html

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα. Ετοιμάζετε κάποιο διαγώνισμα για απόφοιτους και αν ναι, πότε θα το δημοσιεύσετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάλλον θα δημοσιεύσω ένα ( ή δύο ) από τα "δικά μου" ( όχι της ομάδας ) μέσα στις επόμενες 10 ημέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πότε θα δημοσιεύσετε το διαγώνισμα της ιοντικής ισορροπίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας ... Το διαγώνισμα της ιοντικής ισορροπίας θα το δημοσιεύσουμε την 1η εβδομάδα του νέου έτους ( ίσως και λίγο νωρίτερα ). Θέλουμε να συμβαδίσουμε με την οδηγία του Υπουργείου ( μέσω των συμβούλων ΠΕ.04 ) σύμφωνα με την οποία η ιοντική ισορροπία πρέπει να διδαχθεί μέχρι σχεδόν τα μέσα Ιανουαρίου.

      Διαγραφή
    2. Γιατί δεν το δημοσιεύσατε ακόμη;

      Διαγραφή
  10. Πότε θα δημοσιεύσετε το διαγώνισμα στα διαλύματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αντώνη χρόνια πολλά και υγεία σε σένα και την οικογένεια σου. Όπως βλέπεις υπάρχει "λαϊκή απαίτηση" για το επόμενο σας διαγώνισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σαββα ευχαριστώ πολύ για τις ευχές ( τις ανταποδίδω ). Να σου πώ την αλήθεια είχαμε καταλήξει να ΜΗΝ βγάλουμε διαγώνισμα στην ιοντική μιας που υπάρχουν παρα πολλά διαθέσιμα διαγωνίσματα στο internet και γιατί η προσθήκη του επαγωγικού δεν μας φάνηκε αρκετή ωστε να επαναπροσδιορίσουμε την διδασκαλία μας.

    Πάντως έχει 2 ημέρες που αρχίσαμε να δουλεύουμε ξανά και ΙΣΩΣ βγάλουμε τελικά διαγώνισμα στην ιοντική ( εγώ πάντως είμαι πολύ κουρασμένος και έχω την "φούρια" του κλεισίματος του 4μήνου στο σχολείο. ) .... Θα δείξει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα και καλή χρονιά! Θα μπορούσατε να μου πείτε στο θεμα Α5 δ) γιατί μετατοπίζεται η ισορροπία προς τα αριστερά; σας ευχαριστώ εκ των προτέρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. A(aq) + B(aq) <=> Γ (aq)
      Η αραίωση αυξάνει τον όγκο του δ/τος ( χώρος που λαμβάνει χώρα η ισορροπία ). Άρα μειώνεται η συνολική συγκέντρωση των δ/νων ουσιών. Η συγκέντρωση είναι παράγοντας αυτής της ισορροπίας γιατί υπάρχει Δn(aq) ( κατ' αντιστοιχία με την πίεση σε δοχεία αερίων ).
      Άρα το σύστημα θα αποκτήσει νέα θ. Χ.Ι. προς την κατεύθυνση όπου αυξάνονται οι ποσότητες moles των δ/νων ουσιών ( Le Chatelier ) ... άρα προς αριστερά ( 1 + 1 <-> 1 )

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...