Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Πανελλήνιες 2013 - Ημερήσια ΓΕΛ - Θέμα Δ4

Μπορεί οι επιστημονικές συζητήσεις / σχολιασμοί των θεμάτων των Πανελληνίων εξετάσεων Χημείας για τα Ημερήσια ΓΕΛ του 2013 , να επικεντρώθηκαν στο θέμα Δ3 , ωστόσο ο - αναμφισβήτητος εκτιμώ - "σταρ" του διαγωνίσματος ήταν το Δ4.

Ένα παμπόνηρο θέμα που μελετούσε την εξουδετέρωση δύο ασθενών - τελικά - οξέων. Με λιτά μαθηματικά ( πολύ μακριά από τον κυκεώνα πράξεων του - απαράδεκτου ? - θέματος του 2012 ) απαιτούσε από τους μαθητές να εστιάσουν στην Χημεία του φαινομένου, να έχουν κατανοήσει τις καμπύλες τιτλοδότησης και - κυρίως - να διατηρήσουν την ψυχραιμία και να εμπιστευτούν "τα χημικά τους πνευμόνια" επιμένοντας στην επίλυση της.


Η άσκηση έχει τροποποιηθεί ελαφρώς ώς προς την εκφώνηση της, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει ξεχωριστή άσκηση χωρίς όμως να επηρεάζεται στο ελάχιστο ο τρόπος επίλυσης της.



Η τακτική επίλυσης που παρουσιάζεται προσπαθεί να ακολουθήσει την εκτιμώμενη πορεία που πήραν οι περισσότεροι μαθητές που έλυσαν το ερώτημα , μιας που θεωρώ πολύ δύσκολο κάποιος μαθητής να δει απ' ευθείας ότι το δεδομένο που "ξεκλείδωνε" την ογκομέτρηση του ΗΒ ( πάνω στο οποίο ήταν όλα τα ερωτήματα ) βρίσκονταν κρυμμένο στην ογκομέτρηση του CH3COOH .

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δ4α δεν (!!!!) ήθελε δικαιολόγηση. Η απάντηση Δ4β περιείχε και την δικαιολόγηση του Δ4α αλλά κάποιος μαθητής θα μπορούσε να πάρει τις 2 μονάδες του Δ4α καθαρά από τύχη και να περιορίσει τις απώλειες από την μη επίλυση του θέματος .

Το αρχείο είναι διαθέσιμο εδώ .

2 σχόλια:

  1. Καλησπερα! Μια ερωτηση... στο μεσον της ογκομετρησης ασθ.ηλεκτρ δεν εχουμε ρυθμ δ.μα απ οπου με logC/C =0 βρισκουμε την pKa?δεν θα μπορουσαμε ετσι να ταυτοποιησουμε το οξικο? Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβως όπως το λές
    Στο μέσο της ογκομέτρησης ασθενούς μονοπρωτικού οξεός ( πχ CH3COOH ) από ισχυρή μονοπρωτική βάση ( πχ NaOH ) έχουν :
    - παραχθεί α/2 mol άλατος ( που περιέχει ασθενή βάση κατα BL )
    - μείνει α/2 mol ασθενούς οξεός
    - περιέχεται ΡΔ

    Αρα από την εξίσωση ΗΗ προκύπτει pH=pKa

    ΠΡΟΣΟΧΗ !!!
    Αυτό ισχύει και για ογκομετρήσεις ασθενών βάσεων ( πχ ΝΗ3 ) δηλαδή στο μέσο της ογκομέτρησης διαλύματός της ισχύει pH=pKa ΑΛΛΑ ΒΕΒΑΙΑ εμείς θα χρειαστούμε την pKb για την οποία ισχύει pKb=pOH

    ΠΡΟΣΟΧΗ !!!
    - Το ΡΔ στο μέσο της ογκομέτρησης παρουσιάζει την μέγιστη ρυθμιστική ικανότητα ( αντίσταση στην μεταβολή του pH ) για αυτό τον λόγο πέριξ αυτού του σημείου η καμπύλη ογκομέτρησης παρουσιάζει την μικρότερη κλίση
    ( δες θεμα επανληπτικών Χημεία 2014 - θέμα Β3
    http://chem4exams.blogspot.gr/2014/06/2014_27.html )


    ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...