Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Εντυπώσεις από τη βαθμολόγηση των γραπτών της Χημείας στις πανελλαδικές ΓΕΛ 2024

Ολοκληρώθηκε από πλευράς μου η βαθμολόγηση των γραπτών των πανελληνίων στο μάθημα της χημείας προσανατολισμού της Γ λυκείου.

Και φέτος έχω βγάλει μερικά στατιστικά που αφορούν γενικές επιδόσεις αλλά και επιδόσεις σε στοχευμένα ερωτήματα που έκρινα ότι έχουν ενδιαφέρον προς την χημική κοινότητα.

Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου στο ΒΚ_ΧΧ που μου έδωσαν τις φόρμες βαθμολόγησης τους και τον ΒΤ που έκανε ένα σημαντικό μέρος από αυτό που θα δείτε παρακάτω.

Τα συγκεκριμένα στατιστικά δεν μπορούν να δείχνουν τίποτα περισσότερο από μια γενική τάση. Δεν γίνεται διάκριση σε θετική κατεύθυνση ή κατεύθυνση υγείας.

Τα γραπτά προέρχονται από μια «πολύ καλή» περιοχή της Αττικής και από μια «πολύ επαρχιακή» πόλη.  

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΕΛ 2024 - Θέματα / λύσεις / σχολιασμός

 Πραγματοποιήθηκε σήμερα ( Τετάρτη 6/6/2024 ) η εξέταση του μαθήματος της Χημείας για τους μαθητές της Γ Λυκείου στο πλαίσιο των πανελλαδικών εξετάσεων για το σχολικό έτος 2023 - 24.

Το διαγώνισμα στο οποίο εξετάστηκαν / διαγωνίστηκαν οι μαθητές είναι :

Οι λύσεις από την Ένωση Ελλήνων Χημικών (Ε.Ε.Χ ) :



Δεν κρύβω ότι μόλις είδα τα θέματα ηρέμησα. Δεν ξέρω για πόσα χρόνια ακόμα θα με στοιχειώνει η θεματοδοσία του 19 και του 20 αλλά δεν κρύβω ότι κάθε φορά που βρίσκομαι σε αυτήν την θέση ( της 1ης ανάγνωσης των θεμάτων ) ένα τεράστιο “ουφ” βγαίνει αυθόρμητα όταν δεν βλέπω “παραπροϊόντα” … “ΔΠΦ ιόντων” … “ΔΗ=123,7659 kJ” κτλ κτλ.


Η ανακούφιση έγινε μεγαλύτερη όταν διαπίστωσα το “party” στα Λατινικά και την Πληροφορική που έδιναν την ίδια ημέρα οι μαθητές άλλων κατευθύνσεων σε διπλανές αίθουσες. 


Η πρώτη αίσθηση που δίνει το διαγώνισμα του 24 είναι ότι έχεις μπροστά σου την επανάληψη της περσινής “λογικής” με διορθωμένο το θέμα του χρόνου. 


Φέτος ο χρόνος ήταν αρκετός για την επίλυση ( και τον έλεγχο ) του διαγωνίσματος από τους μαθητές μας.


Είναι σε γενικές γραμμές ένα καλό διαγώνισμα με μερικά λαθάκια που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να αποφευχθούν.

Έχω την αίσθηση ότι 

- ο “μέσος μαθητής” έχει γράψει καλύτερα από πέρυσι

- ο “καλός μαθητής” έχει κρατηθεί στο ύψος του αλλά έχει μια απογοήτευση για τις “τζάμπα” μονάδες που έχουν χαθεί

- οι “αριστούχοι” ( > 18 ) θα είναι περισσότεροι αλλά και αυτοί θα έχουν χάσει μονάδες


Το πρόβλημα της περσινής χρονιάς ( διαχείριση του χρόνου ) φέτος δεν υπήρχε. Η πολύ απλή λύση ( κρατάω το περσινό στυλ θεμάτων αλλά αφαιρώ δύο θέματακια ) εφαρμόστηκε με επιτυχία. Εκτιμώ πως το φετινό διαγώνισμα μπορεί να χρησιμεύσει ώς “χρονικός μπούσουλας” για την θεματοδοσία των επόμενων ετών.

Καλή συνέχεια και καλά αποτελέσματα σε όλους τους μαθητές.  




ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ #1  ( ... μακροσκελές μόνο για καθηγητές !!!)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...