Το ερώτημα των πανελληνίων :
"β. Η ασπιρίνη απορροφάται ευκολότερα στη μη ιοντική της μορφή. Να εξηγήσετε
πού θα απορροφηθεί περισσότερο: στο στομάχι, όπου το pH=1,5 ή στο λεπτό
έντερο, όπου το pH=8; "
Από το site "Η χημική ένωση του μήνα" της οποίας την επιμέλεια έχουν :
- Βαλαβανίδης Αθανάσιος - Καθηγητής Οργανικής Χημείας - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τμήμα Χημείας
- Ευσταθίου Κων/νος - Ομότιμος Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τμήμα Χημείας
"Μεταβολισμός του ακετυλοσαλικυλικού οξέος
Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, ως ασθενές οξύ, ιοντίζεται ελάχιστα στο στομάχι μετά από την κατάποση του δισκίου. Η διαλυτότητά του είναι μικρή στις όξινες συνθήκες του στομάχου (pH<1), γεγονός που επιβραδύνει την απορρόφηση υψηλών δόσεων για 8-24 ώρες. Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ διασπάται προς σαλικυλικό οξύ και απορροφάται γρήγορα από το λεπτό έντερο, λόγω του ελαφρά αλκαλικού περιβάλλοντος (pH περίπου 8).
Η επιλογή τους να γίνει το θέμα "φαντεζί" έβαλε το ρήμα "απορροφάται" αντί του "ιοντίζεται" και έγινε η ...
Κρίμα γιατί ως θεματική ενότητα ήταν / είναι καταπληκτική.
Update 17/6/2019
Ο μεταβολισμός του ακετυλοσαλικυλικού οξέος
- Μία ανάρτηση του physcsgg
Μεταξύ άλλων
"... Η απορρόφηση της ασπιρίνης γίνεται ευκολότερα στη μη ιοντική μορφή, οπότε θα περίμενε κανείς να απορροφάται ευκολότερα στο στομάχι, δεδομένου ότι το εξαιρετικά όξινο περιβάλλον του στομαχιού εμποδίζει τον ιοντισμό της ασπιρίνης.
Αντίθετα η απορρόφηση στο λεπτό έντερο θα είναι μικρότερη αφού εκεί ισορροπία μετατοπίζεται προς τα δεξιά εξαιτίας του αλκαλικού περιβάλλοντος (pH περίπου 8). Όταν όμως η ασπιρίνη λαμβάνεται σε μορφή εντεροδιαλυτού χαπιού (salospir), τότε διέρχεται αναλλοίωτη από το στομάχι και διαλύεται στο λεπτό έντερο. Επικαλυμμένα με γαστροανθεκτικό υλικό δεν απελευθερώνουν το δραστικό τους συστατικό στο στομόχι, κάτι που δεν συμβαίνει με τα απλά δισκία ακετυλοσαλικυλικού οξέος. Γι αυτό τα εντεροδιαλυτά δισκία πρέπει να καταπίνονται αμάσητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου