Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Αλογονοφορμική αντίδραση Β ( Αλογονοφορμική - Grignard / Ταυτοποίηση / στοιχειομετρία μειγμάτων - δοκιμές )

Η μελέτη της αλκοόλης που προκύπτει από την επίδραση αντιδραστηρίων Grignard σε καρβονυλική ένωση μέσω της αλογονοφορμικής αντίδρασης είναι το θέμα - και - αυτής της ανάρτησης. Στο δεντράκι οργανικής παρουσιάζονται οι δύο τρόποι παρασκευή 2οταγούς μελυθο αλκοόλης μέσω Grignard.

Στο 2ο ερώτημα της άσκησης βλέπουμε - 1η φορά φέτος - μια άσκηση ταυτοποίησης/διακρίσεων. Η συγκεκριμένη ενότητα είναι συνήθως εύκολη ( ίσως και ιδιαίτερα ευχάριστη ) για τους μαθητές και κλείνει "πανηγυρικά" την ενότητα της οργανικής. Ωστόσο έχει παρατηρηθεί σημαντική απώλεια μονάδων στα ερωτήματα αυτά είτε γιατί οι μαθητές υποτιμούν την ενότητα είτε γιατί δεν μπορούν να μεταφέρουν στον γραπτό λόγο τις γνώσεις τους. Θα ακολουθήσει φύλλο εργασίας που θα μελετά αποκλειστικά την ενότητα των διακρίσεων.

Στο 3ο μέρος του φύλλου υπάρχει μια άσκηση mol μειγμάτων που επίλυση της ( στο Γ3 βασίζεται στις δοκιμές ανάμεσα στα πιθανά ισομερή ). Δεν μου αρέσουν αυτές οι ασκήσεις αλλά βέβαια δεν είμαι εγώ θεματοδότης, οπότε ...



Η άσκηση - και μια ενδεικτική λύση - είναι διαθέσιμη εδώ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...