Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Virtual Ογκομέτρηση και επιλογή δείκτη

Στην ανάρτηση αυτή επιχειρείται να παρουσιαστεί η διαδικασία της ογκομέτρησης ενός υδατικού δ/τος οξέος ( ισχυρού ) μέσα από το εικονικό περιβάλλον που προσφέρει το ChemLab IrYdium.


Δυστυχώς ( είτε γιατί δεν είμαι youtuber είτε επειδή το βίντεο με την συνολική παρουσίαση ήταν περίπου 1 GB ) αναγκάστηκα να σπάσω την παρουσίαση σε επιμέρους βίντεο. Δεν ξέρω εάν θα ενεργοποιηθεί η αυτόματη παρουσίαση των ( διαδοχικών ) βίντεο μέσω του YouTube οπότε η πειραματική προσομοίωση της ογκομέτρησης παρουσιάζεται βήμα - βήμα.

Στο 1ο βίντεο παρουσιάζεται το πρόβλημα ( εκφώνηση ) και το σκεπτικό που θα μας οδηγήσει στο εργαστήριο :


Στο 2ο βίντεο παρουσιάζεται η πειραματική διαδικασία στην περίπτωση που υπάρχει διαθέσιμο για εμάς ένα πεχάμετρο με το οποίο θα διαπιστώσουμε το ισοδύναμο σημείο της ογκομέτρησης :



Στο 3ο βίντεο επανερχόμαστε στο τετράδιο εργασίας μας και αξιοποιούμε το αποτέλεσμα της ογκομέτρησης και δίνουμε απάντηση στην άσκηση τιτλοδότησης :


Στο 4ο βίντεο παρουσιάζεται το πρόβλημα διαπίστωσης του ισοδύναμου σημείου της ογκομέτρησης χωρίς την χρήση του πεχάμετρου :


Στο 5ο βίντεο παρουσιάζεται η αντιμετώπιση του προβλήματος της εύρεσης του ισοδύναμου σημείου της ογκομέτρησης με την επιλογή του καταλληλότερου δείκτη :


Στο 6ο ( και τελευταίο ) βίντεο επαναλαμβάνεται η ογκομέτρηση με την χρήση του δείκτη που επιλέχθηκε για την εύρεση του ισοδύναμου σημείου. Επίσης παρουσιάζεται τι θα συμβεί εάν επιλέξουμε "λάθος" δείκτη.


  




 



    

8 σχόλια:

  1. Καταπληκτική δουλειά!
    Πολύ χρήσιμο για τους μαθητές, καθώς οι περισσότεροι ακόμη και σε .. κανονικές συνθήκες .. δεν έχουν την ευκαιρία να δουν το πείραμα της ογκομέτρησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ "ανώνυμε" φίλε. Η φετινές απίστευτες καταστάσεις ( 10 ημέρες κατάληψη + 110 καραντίνα ... προς το παρόν ) καθιστούν σχεδόν απίθανο να μπορέσει να γίνει το πείραμα της ογκομέτρησης ακριβώς όπως πρέπει. Δεν ξέρω εάν η αυτή η παρουσίαση τα καταφέρνει αλλά ( τέσπα ) τουλάχιστον μια προσπάθεια γίνεται.

      Θα υπάρξει και άλλη ανάρτηση με το εικονικό περιβάλλον του ChemLab ( με δ/μα ασθενούς ηλεκτρολύτη ).

      Και πάλι ευχαριστώ για τον σχολιασμό.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντώνη πάνω στη ώρα ήρθε το δώρο!
    Εδώ ακριβώς φτάνω! και θα δείξω την πολύ όμορφη ανάρτηση σου!!
    Εκεί με τους δείκτες υποτίθεται οτι είναι η φαινολοφθαλείνη κσι η βρωμοκρεζολη?
    Εννοείς ότι σε κανένα απο τους δύο η περιοχή αλλαγής χρώματος του δείκτη δεν περιλαμβάνει την τιμή 7, άρα κανένας απο τους δύο δεν είναι ο "τέλειος".Παρα ταυτα ειναι και οι δυο!! καταλληλοι με καλυτερο την φαινολοφθαλεινη..










    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εννοώ ότι και με τον άλλο δείκτη αν αγνοήσουμε το κιτρινο χρώμα συνεχίζουμε να προσθέτουμε, βλέπουμε πράσινο συνεχίζουμε να προσθέτουμε και σταματαμε στο μπλε τότε είμαστε πάλι κοντα στο ΙΣ με μικρο σφάλμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μανώλη και ευχαριστώ για τον σχολιασμό.

      Είσαι ΑΚΡΙΒΩΣ to the point !!! Κατ’ αρχάς οι δείκτες ( που εγώ τους αποκάλεσα αόριστα ΗΔ και ΗΔ’ ) είναι αυτοί που ανέφερες. Η επιλογή μου να μην πέσω μέσα στην περιοχή του +-1 έγινε για δύο λόγους :

      1) Για να τονίσω το «καταλληλότερος»
      2) Για να δείξω ότι ακόμα και αν ο καταλληλότερος δείκτης δεν πληροί τις απόλυτα ορθές προϋποθέσεις είναι δυνατόν να δώσει αποτέλεσμα με απόκλιση 1% που είναι πολύ καλό αποτέλεσμα.

      Με την 2η παρατήρηση θέλω να δημιουργήσω ένα πιθανό σημείο εκκίνησης μιας κουβέντας γιατί ο δείκτης δίνει τόση τελικά ακρίβεια ακόμα και εάν δεν είναι ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν ξέρω εάν υπό τις covid συνθήκες και την κούραση που έχουν προκαλέσει θα μπορούσε να ανοίξει κουβέντα για το εύρος του κάθετου τμήματος κτλ …

      Μεταξύ μας και οι δύο δείκτες είναι πολύ καλοί απλά «θεατροποίησα» λίγο την αποτυχία του 2ου δείκτη για να δείξω το σφάλμα που θα προκαλέσει στους υπολογισμούς μας.

      Είμαι και εγώ στην ογκομέτρηση αλλά θα μείνω μια ακόμα εβδομάδα. Θέλω να λύσω την άσκηση του σχολικού βιβλίου με τον «φοιτητή … και τα άλλα 7 mL ..” και θέλω να βρώ καθαρότητες σκευασμάτων και μετατοπίσεις χημικών ισορροπίων.

      Το τελευταίο ( η έκταση της οξείδωσης ενός κρασιού ) θα είναι και η επόμενη ( τελευταία για την φετινή βόλτα μου στην Ιοντική ισορροπία ) ανάρτηση.

      Διαγραφή
  5. Ναι Αντώνη……κουβέντα για:

    -εύρος κάθετου τμήματος!
    -καταλληλόλητα δείκτη : περιοχή αλλαγής χρώματος του δείκτη είτε ολόκληρη είτε ένα μέρος της!!! να βρίσκεται στο εύρος κάθετου τμήματος….και άρα:
    -«άχρηστος»_ακατάλληλος δείκτης όταν κανένα από τα χρώματα ( ούτε της όξινης μορφής, ούτε το ενδιάμεσο, ούτε της βασικής μορφής , δεν βρίσκεται στο εύρος κάθετου τμήματος.
    κτλ....

    Αντώνη και έμενα μου αρέσει η άσκηση με τον φοιτητή (121 σελ.198) _ (εκφραστικό λάθος σχηματισμός ουδέτερου άλατος) όπως και η 122!!! ( η οποία βέβαια δεν έχει να κάνει τόσο με την ογκομέτρηση …)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αντώνη, να προσθέσω για το πείραμα με τον δείκτη με pK = 4,5. Αν "περιμέναμε" να πάρουμε ως τελικό σημείο την στιγμή που θα εμφανισθεί το μπλε χρώμα, τότε το σφάλμα θα ήταν πολύ μικρότερο και κατά την γνώμη μου κι αυτός ο δείκτης θεωρείται κατάλληλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...