Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Επαναληπτικό θέμα #4 ( v.21 ) : Μια ιοντική ισορροπία "κρυμμένη" (?) σε μια χημική ισορροπία.

 Χριστός Ανέστη - Χρόνια Πολλά 

Στην σημερινή ανάρτηση παρουσιάζω το περσινό θέμα Β3-(i) αναδεικνύοντας όλες τις ισορροπίες που υπάρχουν μέσα στο υδατικό δ/μα του ερωτήματος.

Η διαφοροποίηση αυτή μπορεί να φαίνεται ότι οδηγεί σε μια πιο σύνθετη λύση από αυτήν που ζητήθηκε από τους μαθητές αλλά μπορεί να εξηγήσει κάθε διαταραχή που προκαλείται στο χημικό σύστημα.

Επίσης παρουσιάζεται μια παραλλαγή του ερωτήματος που τέθηκε που δεν μπορεί ( εκτιμώ ) να λυθεί χωρίς να αναδειχθεί και η ισορροπία του μερικού ιοντισμού της ΝΗ3 στο υδατικό δ/μα.


 Και το pdf ...

7 σχόλια:

 1. Χρόνια Πολλά Αντώνη.
  Αληθώς Ανέστη
  Μία εξήγηση που μου ήρθε τώρα !! στο νου καθώς έβλεπα την παρουσίαση σου με το NaOH :
  Η παρουσία OH- από την διάσταση του NaOH εξουδετερώνει τα H3O+ της ισορρoπίας του NH4+ άρα η ισορροπία του NH4+ ΔΕΞΙΑ άρα Συγκ. ΝΗ3 αυξάνει και άρα ισοορ#1 δεξίά.
  Σε κάθε περίπτωση πάντως η λύση του θέματος με την παρουσίαση του ιοντισμού της ΝΗ3 προκαλεί ενδιαφέρον!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χρόνια πολλά Μανώλη ... για ποια Η3Ο+ μιλάς ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ναι Αντώνη ΑΚΥΡΟ το παραπάνω σχόλιο αφού προσθέτουμε ΜΟΝΟ NaOH.
  Το ΝΗ4Cl δεν υπάρχει στο διά/μα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γεια σας. Έχω την εξής απορία :

  Δοχείο με KCl διαχωρίζεται από διαπερατή μεμβράνη στους χώρους 1 και 2. Προστίθεται KCl στον χώρο 1. Τόσο τα Κ+ όσο και τα Cl- διέρχονται της μεμβράνης.

  Μπορείτε να μου περιγράψετε τι θα συμβεί ; Πώς θα γίνουν οι ανακατανομές των ιόντων, πώς θα είναι η κατάσταση στην ισορροπία, αν αναπτυχθεί διαφορά δυναμικού.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Να καταλάβω ... έχεις ένα δοχείο ... ( ας πούμε στη μέση ) υπάρχει μια ημιπερατή μεμβράνη που επιτρέπει την ¨διέλευση" μορίων νερού , ιόντων Κ+ , ιόντων Cl- ( έτσι γραφεις ) δηλαδή όλων των δ/νων σωματιδίων. Ουσιαστικά σαν να μην υπάρχει μεμβράνη.

  Δεν βρίσκω κανέναν λόγω να μην υπαρχουν "αριστερά" και "δεξιά" δύο νέα δ/τα με ίδιες ( νέες ) συγκεντρώσεις Κ+ και Cl-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, όπως το διατυπώσατε. Κατά την κίνηση των ιόντων εκατέρωθεν της μεμβράνης θα αναπτυχθεί καθόλου διαφορά δυναμικού ;

   Διαγραφή
  2. Θα πρέπει να γυρίσω στα πανεπιστημιακά μου βιβλία ( προφανώς δεν είσαι μαθητής μιας που δεν έχουμε τέτοια θέματα στην ύλη ) ... το οποίο δεν προβλέπεται στην παρούσα χρονική περίοδο.

   Καλή εξεταστική.

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...