Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Σύγκριση ενθαλπίας αέριας και υγρής κατάστασης

 Η σύγκριση της τιμής της ενθαλπίας μιας κατάστασης στην υγρή και στην αέρια κατάσταση είναι ένα θέμα που με απασχολούσε πάντα ως προς την διδακτική προσέγγιση της.

Δεν ήθελα ποτέ να μπλέξω με θερμοδυναμικά δεδομένα μιας που δεν νομίζω ότι κάποιος θεματοδότητης θα είχε αυτά στο μυαλό του εάν ζητούσε κάτι τέτοιο. 

Στα θέματα του Ιουνίου 2020 υπήρξε ένα ερώτημα Σ/Λ που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ως αφετηρία για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος.


   Με αφετηρία λοιπόν το δεδομένο ότι η μετατροπή του Η2Ο (l) σε Η2Ο (g) είναι ενδόθερμη αντίδραση ( αφού απαιτεί θέρμανση για να πραγματοποιηθεί ) καταλήγω στο συμπέρασμα - αποτέλεσμα ότι :

Η (g) > H (l)  

Στη βίντεο-λύση που ακολουθεί παρουσιάζεται το συγκεκριμένο θέμα και πως μπορεί να συνδυαστεί με ένα άλλο κλασικό θέμα σύγκρισης ΔΗ αντιδράσεων. 


Ακολουθεί το pdf της βίντεο-λύσης :

3 σχόλια:

  1. Καλησπερα Αντώνη. Ωραία η προσέγγισή σου. Διαφωνώ λίγο με την έκφραση: "Η μετατροππή Η2Ο(l) σε Η2Ο(g) απαιτεί θέρμανση". Η μετατροπή αυτή γίνεται σε οποιαδήποτε θερμοκρασία μεταξύ 0-100 οC με απορρόφηση θερμότητας από το περιβάλλον. Εννοώ η έκφραση μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνείες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απολύτως ( και γυρνάω στις σημειώσεις μου να το διορθώσω ).

    "Απορρόφηση θερμότητας" ... πολύ καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...