Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Μετατόπιση θ.Χ.Ι προς τα δεξιά και μείωση της απόδοσης

 Ένα από τα δυσκολότερα ( κατά την άποψη μου ) θέματα που κλήθηκαν να απαντήσουν ( με αιτιολόγηση ) οι μαθητές που εξετάστηκαν στις επαναληπτικές εξετάσεις του 2020 ήταν το θέμα Β3. 

Στο θέμα αυτό ζητήθηκε να προβλεφθεί ( 2 μονάδες ) και να αιτιολογηθεί ( 6 μονάδες !!! ) πως μεταβάλλεται η απόδοση μιας αμφίδρομης αντίδρασης της μορφής " 1 -> 2 " σε επίπεδο χημικής ( μοριακής ) ισορροπίας όταν αυξάνουμε την συγκέντρωση του αντιδρώντος σώματος.

  


και το αρχείο της ανάρτησης .





10 σχόλια:

  1. Γεια Αντώνη. Εντάξει, αφού έπεσε και αυτό σε πανελλαδικές, έστω και επαναληπτικές, τότε ... Συγκηνητική η αφιέρωση στον Παυλάρα...
    Για τη λύση: Θα ήθελα να πω ότι δε θεωρώ απαραίτητο να εξετάσεις τις δύο περιπτώσεις για να δείξεις ότι οδηγούν σε άτοπο. Από τη σχέση της Kc μπορείς να πεις ότι, αφού Kc σταθερή, όταν αυξάνεται το C τότε το κλάσμα α/1-α πρέπει να ελαττώνεται κι αυτό συμβαίνει όταν το α ελαττώνεται (ελάττωση αριθμητή, αύξηση παρανομαστή. Συμφωνείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς και συμφωνώ , απλά φοβήθηκα ότι η μελέτη του κλάσματος α/1-α ως ενιαίου παράγοντα θα μπέρδευε τους μαθητές.

      Διαγραφή
  2. Επίσης δεν είσαι συνεπής με τα λεγόμενά σου. Στην προηγούμενη ανάρτηση είπες ότι τελειώνεις με τη χημική ισορροπία. Όμως συνεχίζεις... φουριόζος! Χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα όμως το εννοώ ... ( δηλαδή σχεδόν το εννοώ ).

      Είναι δυνατόν η Ιοντική ισορροπία να μην έχει θεωρία Μοριακής Ισορροπίας ;

      Μάλιστα για να "κουμπώσω" την πρώτη ανάρτηση της Ιοντικής με την τελευταία της Μοριακής Ισορροπίας , θα ξεκινήσω από την συμπύκνωση δ/τος ασθενούς ηλεκτρολύτη ( που έχει πάλι μετατόπιση προς τα δεξιά και μείωση του βαθμού ιοντισμού.

      Διαγραφή
  3. Ωχ, πολύ δυνατό ξεκίνημα βλέπω. Φαντάζομαι τη συνέχεια...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα. Προτείνω αλγεβρική λύση ως εξής: Από τη σχέση της Kc λύνουμε το τριώνυμο με μεταβλητή το α και η αποδεκτή λύση βρίσκεται (η άλλη απορρίπτεται ως αρνητική): α=2Κc/(ρίζα (Κc τετράγωνο + 4c.Κc)+Kc), oπότε όταν C αυξάνεται τότε ο παρονομαστής αυξάνεται οπότε το α ελαττώνεται.
    Φιλικά
    Με εκτίμηση
    Νίκος Φουρνογεράκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα (σας) Νίκο ,
    προφανώς τα μαθηματικά δίνουν την απόλυτη λύση ( μονοτονία κτλ ) απλά έχω ενδοιασμούς εάν οι μαθητές μπορούν να ακολουθήσουν όλη αυτην την μαθηματική μελέτη σε ένα θέμα Χημείας.

    Ειδικά με τόση ύλη ( + τις εποχές που ζούμε )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...